Dat stelde Catrin Finkenauer, hoogleraar kindermishandeling en interpersoonlijke relaties tijdens het NVRG-congres in september. Finkenauer brengt theorie en praktijk dichter bij elkaar. Het tijdschrift Systeemtherapie vestigt al enige jaren de aandacht op relatieonderzoek en probeert daarbij steeds de brug naar de praktijk te slaan. In het eerste nummer van 2016 vindt u onder meer onderzoeksbijdragen, twee hoofdartikelen (met ruimte aandacht voor praktijkvoorbeelden) en een verslag van het eindcongres van een vier jaar durend onderzoeksproject.

 

Aandacht voor de adolescent

Veel aandacht is er in dit nummer voor de adolescent. Zo beschrijven Ineke Rood & Jan Meerdinkveldboom in het openingsartikel hoe jongeren suïcidaal gedrag kunnen gaan vertonen door het gevoel dat zij er niet bij horen en hun ouders tot last zijn. Daarnaast leest u bijdragen over functional family therapy bij delinquente jongeren en over emotionele variabiliteit in moeder-kindinteracties in de adolescentie.

 

Gratis artikel over systeemtherapie bij suïcidaal gedrag van jongeren

Het betrekken van ouders en systeemtherapie bij suïcidale jongeren is van grote betekenis voor zowel de diagnostiek van het suïcidale gedrag als voor het realiseren van de benodigde veiligheid. Maar belangrijker nog is het herstel van gezinsrelaties, als de jongere deze niet meer zo belangrijk vindt dat ze reden zijn om te willen blijven leven. In dit artikel beschrijven Ineke Rood en Jan Meerdinkveldboom op welke wijze autochtone en nietwesterse allochtone jongeren en hun gezinnen het beste bejegend en behandeld kunnen worden bij suïcidaal gedrag van een jongere. Tevens wordt beschreven waarom systeemtherapie daarbij noodzakelijk is. Niet-abonnees lezen dit artikel gratis >>

 

Artikel over seksualiteit binnen partnerrelaties

Ilse Penne borduurt in haar artikel ‘Slingeren tussen verbinding en autonomie ‘voort op de discussie in dit tijdschrift tussen Michielsen en Dey (2015) over seksualiteit in partnerrelaties. Zij vindt de polarisatie tussen enerzijds het hechtingsdenken van Johnson en anderzijds het differentiatiedenken van Schnarch en Perel niet nodig. Penne poogt in haar artikel aan de hand van praktijkvoorbeelden een integratie tussen beide te bewerkstelliggen.

 

Interview met Edith Tilmans-Ostyn

Voor dit nummer interviewden Nine van Stratum & Wendelien Nagtegaal de Vlaamse gezinstherapeute Edith Tilmans-Ostyn, een van de grondleggers van het systeemvak. Haar bedenking bij een interview en haar waarschuwing tegen publiekelijk optreden van therapeuten omdat het cliënten kan schaden, stemt tot nadenken.

 

Het hele nummer lezen?

Wilt u het volledige nummer van Systeemtherapie lezen? Met een gratis proefabonnement ontvangt u één papieren nummer en hebt u bovendien twee weken toegang tot het volledige archief. Bekijk alle abonnementsvormen >>