In memoriam

We beginnen dit nummer met een in memoriam voor de dit jaar overleden Flor Peeters door Tomas van Reybrouck. Peeters was een van de pioniers van de Interactie-Academie in Antwerpen en heeft een rijke en diverse bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van ons vakgebied.

 

Gratis artikel over zwijgende koppels

In het artikel 'Betekenissen van het niet spreken in koppels die een kind verloren - Wat betekent het voor de therapeutische praktijk?' berichten An Hooghe, Paul Rosenblatt en Peter Rober over onderzoek naar de betekenissen van het niet spreken in koppels die een kind verloren hebben. De auteurs zien een uitdaging voor systeemtherapeuten. Zij vragen zich af, gegeven het feit dat koppels soms verkiezen hierover niet met elkaar te spreken, hoe wij als therapeuten dan mensen in hun verlies kunnen verbinden. Niet-abonnees lezen dit artikel gratis >

 

'Incredible years'

Patty Leijten, Maartje Raaijmakers, Bram Orobio de Castro en Walter Matthys schijven in 'Onderzoek gesignaleerd' over het ouderprogramma 'Incredible years' voor gedragsproblemen bij kinderen uit laagopgeleide- en migrantengezinnen. Dit ouderprogramma blijkt effectief te zijn om gedragsproblemen bij kinderen van drie tot acht jaar te verminderen en het opvoedgedrag van ouders te verbeteren. Minstens even boeiend om te lezen is hoe de onderzoekers deze laagopgeleide en migrantengezinnen voor hun onderzoek hebben kunnen bereiken.

 

Interview: Dan Hughes

Cathy van Gorp en Nine van Stratum interviewen Dan Hughes, de vader van de attachment-focus family therapy (afft). Van hem is de inspirerende uitspraak 'eerst connectie, dan correctie' afkomstig, maar dat hij nog veel meer te vertellen heeft leest u in dit artikel. 

 

 


  

Het hele nummer lezen?

Wilt u het volledige nummer van Systeemtherapie lezen? Met een gratis proefabonnement ontvangt u één papieren nummer en hebt u bovendien twee weken toegang tot het volledige archief. Bekijk alle abonnementsvormen >>