We starten met tweemaal een In memoriam. Zoals u weet is Salvador Minuchin overleden, erelid van de NVRG. Dat laatste is hij niet voor niets. Velen binnen de vereniging en daarbuiten heeft hij gestimuleerd om het individuele kader van waaruit naar mensen werd gekeken, in te ruilen of aan te vullen met een systemische blik. De grondlegger van de structurele gezinstherapie wordt gememoreerd door Cor Vreugdenhil, die de meester ooit nog zelf aan het werk heeft gezien. In België is onze collega Nand Cuvelier overleden. Een veelzijdig man, want behalve psycholoog was hij tevens wetenschapper, filosoof, psychodramaturg en kunstenaar. Hij was in de jaren zeventig een van de grondleggers van de Interactie-Academie, waar behalve vele Vlamingen ook een aanzienlijk aantal Nederlanders is opgeleid. Leni Verhofstadt-Denève herdenkt hem in stijl.
We vervolgen met een Professie & Persoon over Michele Scheinkman (zie ook het gratis artikel). Zij is wellicht niet zo bekend in ons taalgebied maar zij heeft toch innovaties aan met name de partnerrelatietherapie toegevoegd die waardevol zijn. Ik noem hier de kwetsbaarheidscirkel en de meerlagenbenadering. May Michielsen & Jef Slootmaekers zochten haar voor dit uitgebreide interview op in aansluiting op de tweedaagse workshop die zij gaf op uitnodiging van de School voor Relatietherapie in samenwerking met de Belgische Vereniging voor Relatietherapie, Gezinstherapie en Systeemcounseling (BVRGS).

Dit nummer bevat vervolgens niet minder dan vijf congresverslagen. Tot slot bevat dit nummer de boekbespreking van Wegen naar her-verbinding – Narratieve, collaboratieve en dialogische praktijken, een bundel onder redactie van Sabine Vermeire en Jasmina Sermijn.