Tegenover die presentie die het verschil kan maken, staat het emotioneel en filosofisch besef van existentiële eenzaamheid. Dit nummer start met het artikel van Jill Michiels & Dirk De Wachter, die betogen dat hoe vernietigend eenzaamheid ook kan zijn, er ook steeds een andere kant aan te ontdekken is. In ‘Eenzaamheid en verbondenheid in de therapieruimte’ onderzoeken zij de beleving van eenzaamheid en wat wij als therapeuten daaraan en daarmee kunnen doen. Ook de mogelijke eenzaamheidsgevoelens van de therapeut worden besproken. Zie het gratis artikel.
Jasmina Sermijn volgt met haar artikel ‘Paren uitnodigen om hun relationele vleugels uit te slaan – Narratieve inspiraties in partnerrelatietherapie’. Daarin beschrijft ze aan de hand van enkele casussen hoe de narratieve wijze van behandelen verstarde relatievormen en interacties kan versoepelen opdat de partners weer met meer lucht nieuwe omgangsvormen kunnen vinden en andere beelden van elkaar krijgen. En dan kunnen ze ook weer met elkaar verder leven.
In Professie & Persoon wordt Jan Baars geïnterviewd door Erica Siegers & Sanne van Megchelen-Oomens
In de rubriek Onderzoek Gesignaleerd beschrijven Sara Rowaert, Stijn Vandevelde, Kurt Audenaert & Gilbert Lemmens hun onderzoek naar de effecten van familiegroepen van familieleden van geïnterneerden. 
Wilbert Kok was in maart van dit jaar aanwezig bij de studiedag van het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie onder de titel ‘De caleidoscoop van de groepssupervisie’, een dag voor NVRG-supervisoren. Het was een dag met veel oefenen en heldere uitleg door ervaren groepssupervisoren. 
Het verslag van de bijeenkomst afgelopen juni in Barcelona van het netwerk van Spaanstalige instituten en scholen op het gebied van systeemtherapie, getiteld ‘De oorsprong van de gezinstherapie – Geldigheid van de pioniers’ en georganiseerd door Relates, geeft een inkijk in de manier waarop het ons vertrouwde gedachtegoed van de systeemtherapie wordt ingezet in een taalgebied met een toch andere maatschappelijke context. Voor Chiel Laport, met zijn al lang bestaande interesse voor de Spaanse cultuur en politiek, was dit een mooie bijeenkomst om bij te wonen. 
Het congres ‘Trauma en veerkracht met Froma Walsh’, georganiseerd door de RINO Groep, was, gezien haar leeftijd, wellicht de laatste gelegenheid om Walsh in Nederland mee te maken. Beatrijs Lens-van den Berg was erbij. 
‘Crossing borders, linking lives’, het ‘Fifth European+ conference of narrative therapy and community work’ georganiseerd door NDC2, is bezocht en verslagen door John Robbemond samen met Wilco Kroon.
Naast congresverslagen bevat dit nummer ook een drietal boekrecensies. Muriel Princen las De JIM-aanpak, het alternatief voor uithuisplaatsing van jongeren van Levi van Dam en Sylvia Verhulst. Merian van den Berg bespreekt Beter worden in je vak – Systematische zelfreflectie voor professionals in de ggz van Anton Hafkenscheid. Tot slot bespreekt Mieke Hoste Gehechtheid in de behandelkamer – Therapeutische interventies in beeld, verschenen onder redactie van Anny Havermans.