Gianina Frediani, Karine Van Tricht en Peter Rober beschrijven hoe de inzet van dialogische feedbacklijsten kan helpen op een respectvolle manier oog te houden voor de verschillende en soms onverwachte bronnen van aarzeling bij de cliënten die verwezen zijn zonder daar zelf om gevraagd te hebben, en samen met hen tot hulpvragen te komen waarin zij zich gehoord voelen.

Linne De Loof geeft een aangrijpende inkijk in haar dagelijkse praktijk. Zij illustreert hoe empathisch gissen een manier kan zijn om woorden te geven waar die woorden nooit eerder zijn gevonden.

Cathy Van Gorp en Erica Siegers interviewden Marian Ploegmakers-Burg. Zij combineert een indrukwekkende eruditie met een onbevangen en opstandige nieuwsgierigheid die niet alleen uitnodigend is voor kinderen in de therapiekamer, maar ook voor de therapeuten en supervisors die zij opleidt.

In de rubriek Congressen doet Froukje Prins verslag van het warme afscheidscongres van Peter Simons in Beilen. Birgit Bongaerts bezocht de studiedag voor het afscheid van Lieve Cottyn bij de Interactie-Academie. Debbie van de Brake doet verslag van de studiemiddag van de Wetenschapsadviescommissie van de NVRG over onderzoek naar systeemtherapie met ernstig getraumatiseerde gezinnen. Annemarie Boevé bezocht het tweedaagse mbt-congres om verslag te doen van de ontwikkelingen in de mentalization-based treatment die relevant zijn voor ons vak. Judith Bons en Lisette Nelemans doen verslag van de op Pippi Langkous geïnspireerde studiedag van Rapunzel over nieuw samengestelde gezinnen. Minke de Boer was aanwezig op de uitverkochte studiedag met Esther Perel. 

In de rubriek Boeken (en zo) bespreekt Margo Sandel de herziene druk van Verschillen omarmen – Transcultureel systemisch werken van Nel Jessurun en Roxane Warring. Bea Bolt las voor ons Systeemgericht werken in sociale beroepen onder redactie van Sandra van Mameren-Broers. Beatrijs Lens-van den Berg recenseert Scènes uit een ontmoeting – Een meerstemmig verhaal over mens en psychiatrische diagnose van Jasmina Sermijn. Vicky Veys las Als je ouders uit elkaar gaan – Werkboek voor jongeren met ouders in scheiding, door Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker. Het boek slaagt erin jongeren persoonlijk aan te spreken met een systemische werkwijze.

In dit nummer worden twee therapeutische spellen besproken: Jacqueline Tournier bestudeerde Tussen zon en maan, een dialoogspel van Christa Anbeek. Ine Jespers en Els Bradt ten slotte lazen het boek Veerkracht bij kindertrauma van Naomi Vandamme en gebruikten de bijbehorende Veerkracht materialendoos