August Hermans schrijft een in memoriam en eerbetoon aan de Canadese onderzoeker Janet Beavin Bavelas (1940-2022). Zij was medeauteur van onder andere Watzlawicks Pragmatics of human communication en was van grote invloed op het systemische denken.

 

Pieter Lucas Heye denkt in een sterk artikel met vele vertakkingen na over het idee van een kernidentiteit. Hij plaatst de overwegingen betreffende gender-affirmerende zorg in een historisch-maatschappelijke context, waarbij hij ruimte wil creëren om existentiële thema’s in het werken met genderdiverse en transgender minderjarigen te bespreken. 

 

Audri Lamers en Eline Möller werpen in hun artikel over multistressgezinnen en een vastgelopen thuissituatie licht op de unieke en de gemeenschappelijke werkzame elementen van drie verschillende werkwijzen: FamilieKracht, GezinTotaal en Gezinsbehandeling. Ze laten ouders aan het woord in toegankelijke stukjes en sluiten af met een aantal aanbevelingen.

 

Jasmien Peeters en Sanne van Megchelen-Oomens spraken voor de rubriek Professie & Persoon met Jan Bout, de medeoprichter van het Kenniscentrum voor Relaties en Psychiatrie. Het werd een rijk en rijp gesprek. Een man die zijn groei, integratie, zelfinzicht en zelfkennis gul met de interviewers deelt.

 

In dit nummer ook drie verslagen van congressen. Jasmien Peeters verslaat het eerste congres van EFT België in Leuven. Sanne van Megchelen-Oomens schrijft over het afscheidssymposium voor Justine van Lawick, Eliane Wiebenga en Hans Bom in Haarlem. Mirjam Hinfelaar ging naar de studiemiddag georganiseerd door de Wetenschapsadviescommissie van de NVRG in Utrecht. Ze leerde bij over gebruik van het meetinstrument SCORE-15 in systeemtherapie en praktijkonderzoek.

 

Voor dit nummer werden vier boeken gelezen. Liesbet Monballiu schrijft over Autisme ver-beeld-en van Thomas Fondelli en Isabelle Niset. Jan Umans las Carmien Michels’ Vaders die rouwen. Sophie De Groote maakte een recensie van Patronen van ongekende gevoelens doorbreken – Stop met leeglopen en verbeter al je relaties van Jonice Webb. En Leny van Dalen las Elke stem een stoel – Cursiefjes uit de therapieruimte van Jasmina Sermijn.