Hanna Van Parys opent dit nummer met een zeer relevant artikel over het vestigen van een systeemsensitief behandelklimaat in een klinische setting. In haar artikel ‘Systeemtherapie tijdens een psychiatrische opname – Over een aanloop nemen, springen en landen’ belicht zij op welke wijze de omgangsvormen tussen de behandelgesprekken in van invloed zijn op het welslagen van de systeemtherapeutische benadering.

 

Vaak krijgen we als systeemtherapeut te maken met de schade die relatiebreuken kunnen teweegbrengen. Andaye Steijlen beschrijft voor ons in haar artikel ‘Stelling nemen helpt’ de module Contactherstel, die is ontwikkeld voor de gezinnen die het minst blijken te profiteren van het doorgaans krachtig werkende programma Kinderen uit de Knel, namelijk de gezinnen waarin een van beide ouders geen contact meer heeft met de kinderen en dus een van de vitale verbindingen verbroken is.

 

Op zoek naar die unieke verbinding tussen mensen ervaren we als therapeut mooie, maar ook pijnlijke momenten. Linne De Loof vergast ons op een prachtige Reflectie ‘Over koetjes en kalfjes’ over de pijnlijke momenten in therapie waarop het niet lukt een ontmoeting te  bewerkstelligen.

 

Jasmien Peeters en Jan Meerdinkveldboom spraken voor de rubriek Professie & Persoon met Monika Joras, die in haar hele rijke werkzame leven als psychiater, systeemtherapeut, leertherapeut en dichter warm is blijven lopen voor emancipatie, autonomie en diversiteit in verbinding.

 

Congressen

Kris hazenbosch bezocht voor ons ‘Our multi-storied bodies’, een studiedag met Poh Lin Lee en Helena Rose georganiseerd door NDC2. Wilco Kroon doet een aansprekend verslag van het internationale congres van de Accademia di Psicoterapia della Famiglia in Asissi ‘Family therapy –The road that connects individual and social resources’. Danny Kueppens was als Vlaamse systeemcounselor present op het NVRG-symposium ‘Over de kracht van systeemtherapeutisch werk’.

 

Boeken (en zo)

Maar liefst zeven boeken zijn er voor ons gelezen. Annelies Onderwaater recenseerde het Handboek contextuele hulpverlening – Op verhaal komen in de dialoog van Paul Heyndrickx en anderen. Katrien Lagrou las voor ons Een introductie in EFIT – Emotionally Focused Individual Therapy, van Susan Johnson en Leanne Campbell. Véronique Limpens bespreekt Relatietherapie: een vak apart – Op zoek naar een integratief model van May Michielsen en Jan Lens. Over het nieuwe boek van Sabine Vermeire, Unravelling trauma and weaving resilience with systemic and narrative therapy – Playful collaborations with children, families and their networks, schreef Albert Neeleman een recensie. Pieter Lucas Heye recenseerde Maniërisme in systeempsychotherapie – Reflecties over creativiteit, inspiratie en afwijking van Peter Lenaerts, Suzan Langenberg en Jan Olthof. Cathy Van Gorp schrijft over Familieverhalen – Praktijkboek transculturele systeemtherapie van Judith Limahelu. Jasmien Peeters ten slotte las voor ons ACT in love – Over omgaan met verschillen en jezelf blijven in je relatie van Denise Matthijssen.