Sue Johnson is overleden. De afgelopen twee decennia is de door haar ontwikkelde emotionally focused therapy (EFT) actief in Nederland en Vlaanderen geïntroduceerd door Karin Wagenaar en Lieven Migerode, en met veel succes. Wagenaar en Migerode openen dit nummer met een zeer verdiend in memoriam.
‘Een ecosystemische netwerkbenadering – Voorkoming van intergenerationele overdracht van criminaliteits- en geweldsdynamieken’. Werkt dat? Deze titel van het eerste artikel, geschreven door Robert van Hennik, Meike Lommers en Dity Mudde intrigeert ten zeerste. Een bij weinigen vertrouwd onderwerp, buiten ons feitelijke vakgebied, maar een zeer interessante toepassing van systemisch kijken, denken en handelen.
Ook al geen vriendelijk onderwerp: geweld in gezinnen en de effecten daarvan op opgroeiende kinderen. Margreet Visser, Caroline Jonkman en Valerie Fictorie wijden hier twee artikelen aan. In het eerste, in dit nummer, onderzoeken zij welke effecten huiselijk geweld heeft op alle gezinsleden en op de onderlinge relaties. Ook duiken zij op de vraag hoe dit geweld kan ontstaan en op welke wijze – ook hier! – ntergenerationele overdracht een rol kan spelen.
Gelukkig is boosheid niet identiek met geweld. Linne De Loof onderzoekt in haar bijdrage aan de rubriek De Praktijk de wijze waarop zij met boosheid is omgegaan, zowel die van cliënten als die van haarzelf. Er volgt nog een bijdrage in De Praktijk, en wel van Martje Schubert. Zij neemt ons mee in haar worstelingen om een angstige jonge vrouw, gevangen tussen twee culturen, zo goed mogelijk te begrijpen en te behandelen.
In de rubriek Professie & Persoon deze keer een interview met Frans Boeckhorst. Albert Neeleman en Jasmien Peeters spraken met hem. Boeckhorst heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het systeemdenken in Nederland. Hij schreef en sprak veel en leidde velen op.
Dit nummer bevat vijf verslagen van congressen. Het eerste is vanzelfsprekend dat van de NVRG, getiteld ‘Inclusion & Fusion’. Marcella van Zuijdam overdenkt het thema en benadrukt het belang ervan. Skrållan De Maeyer volgde als supervisor in opleiding een ontmoetingsdag voor supervisoren en opleiders van de BVRGS, ‘Uit liefde voor de stiel’. Van geheel andere aard was de andere BVRGS-studiedag getiteld ‘Genderidentiteit – Systemisch werken voorbij de binariteit’. Een actueel onderwerp, verslagen door Yves Dingens, waarmee systeemtherapeuten in de praktijk moeite kunnen hebben. Jasmien Peeters deed verslag van het EFT-congres in België ‘Vechten voor de liefde’, over partnergeweld in intieme relaties. Op dit congres droeg Linne De Loof de tekst voor die in dit nummer is opgenomen. De Vereniging van Contextueel Werkers organiseert elk jaar een symposium voor Nederlandse en Vlaamse werkers. Dit jaar was het thema ‘Migratie en loyaliteit’. Paul Heyndrickx doet er verslag van.
En tot slot de rubriek Boeken (en zo). Denise Matthijssen las Waar het vandaan komt – Patronen doorbreken met inzicht in je familiesysteem van Vienna Pharaon. Jasmien Peeters recenseert het boek Samen in beweging – Een werkwijzer voor therapeuten – Psychomotorische therapie, geschreven door Marcel Simons, Jolanda Degen-Hofman, Karen Huis in ’t Veld, Fred van Henten en Martin van den Blink. De vooral van kinderboeken bekende schrijfster Carry Slee schreef een autobiografie, en die liegt er niet om. Maud Schaepkens komt al lezend vele onderwerpen uit ons vak tegen. Jan Umans las Mauk van Jan Vantoortelboom, een geschiedenis van trauma en verlies.