In de eerste uitgave van dit nieuwe jaar passeert een aantal van deze thema’s de revue. Margreet Visser, Valerie Fictorie en Caroline Jonkman bespreken hoe systemisch werken kan bijdragen aan het veiliger maken van het gezinsklimaat in situaties van huiselijk geweld. Dit artikel volgt op een eerdere bijdrage en verheldert hoe de theoretische kaders en concepten zich vertalen in handvatten voor de praktijk. 

 

Op hun beurt belichten Luc Van den Berge en Tomas Van Reybrouck de faciliterende rol van de therapeut die veel verder reikt dan de muren van de spreekkamer. De auteurs nemen ons mee op een meerdaagse staptocht in de Ardenner bossen met ouders van een kind met verslavingsproblematiek. 

 

Ook Milou Steenks-Rosenboom richt de lens op hoe gezins- en maatschappelijke relaties gekleurd kunnen raken wanneer het leven anders loopt dan verwacht. Meer bepaald houdt de auteur een pleidooi voor het (h)erkennen van levend verlies bij ouders wier kind met een licht verstandelijke beperking werd gediagnosticeerd. 

 

In de rubriek De Praktijk zet Ellen de Graaf het belang van afstemming en invoegen in het gezinsnarratief verder. De auteur licht de mogelijkheden toe die kunnen ontstaan door reeds bij de eerste kennismaking met het gezin te (durven) werken met beeldmateriaal en te spelen met taal die de drempel tot hulpverlening verlaagt. 

 

Jasmien Peeters en Cinthe Lemmens weten in de rubriek Professie & Persoon de lezer dan weer te boeien met een interview met Umberta Telfener, oftewel de ‘koningin van de complexiteit’ – een passende omschrijving voor de Italiaanse voorzitter van de European Family Therapy Association (EFTA)! 

 

In de congresverslagen doet allereerst Selma ter Avest verslag van het tweedaagse congres ‘Systemisch denken en werken als fundament voor de GGZ’ met niemand minder dan Maurizio Andolfi en Nico Moleman. In ‘De 13 feeën aan de wieg van Doornroosje’ neemt Cathy Van Gorp ons mee naar de studiedag naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van Rapunzel vzw. Het derde congresverslag danken we aan Thomas Kalis, die ons meeneemt naar de workshop ‘Unraveling moral dilemma’s in everyday situations’. Cinthe Lemmens, ten slotte, blikt met ons terug op een verrijkend symposium ‘Psychedelics for mental health: new therapeutic pathways’.

 

Traditiegetrouw sluit dit tijdschrift af met een aantal boekrecensies. Robin Glerum deelt zijn bevindingen over Trauma verteert/d; een boek van de hand van Cathy Van Gorp en Kelly Vercaigne. Denise Matthijssen las het recent vertaalde boek van Richard Schwartz, grondlegger van Internal Family Systems. Cinthe Lemmens en Karine Van Tricht recenseerden Liefdesdrugs – De chemische toekomst van relaties van Brian Earp en Julian Savulescu. Met de recensie door Justine van Lawick van Gevecht in de echt – Over het wel en wee van partnerrelaties in de tweede levenshelft van Lies Van Assche en Luc Van de Ven draaien we de laatste pagina van dit nummer om.