Een ongemakkelijke verhouding?
Samenvatting
Dit artikel is het tweede deel van een tweeluik, geschreven om het juridisch bewustzijn van kinder- en systeemtherapeuten te bevorderen. In deel 1 kwamen de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en het ouderlijk gezag aan de orde. Aan de hand van casuïstiek is aan lezers een aantal vragen gesteld. In deel 2 zijn de lezersantwoorden verwerkt en beogen wij een antwoord te geven op de vraag: Wordt de wetgeving van de WGBO en het gezagrecht eerder als lastig of juist als een extra therapeutisch middel ervaren bij de behandeling van kinderen van vechtouders; of, anders gezegd, vormt de wetgeving een valkuil voor behandelaars of biedt ze juist therapeutische kansen?
In het algemeen ervaren de respondenten de eisen van de wet en de gangbare opvattingen in de systeemtherapie over samenwerking tussen ouders als niet strijdig met elkaar. In die zin lijkt de wet ook therapeutisch helpend. Soms worden wettelijke regels echter wel ervaren als een beperking of als een extra complicatie bij het nemen van behandelbeslissingen. Het was vooral in mondelinge reacties dat we hoorden van juridische fouten en therapeutische twijfels. Onze conclusie is dat juridische kennis een terugkerend onderwerp van discussie behoort te zijn in instellingen voor jeugdhulpverlening en in de training van kinder- en systeemtherapeuten.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0924-3631
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden