Een suïcideverbod voor suïcidale adolescenten
Samenvatting
Suïcidale adolescenten stellen hun omgeving, met name ouders en hulpverleners, vaak voor grote problemen: hoe te beoordelen, hoe te handelen?
Aan de hand van een casus wordt een interventie beschreven, het ‘suïcideverbod’, die aansluit bij zowel de psychodynamische factoren als de gezinssituatie die veelal een rol speelt. De interventie, die wordt beargumenteerd door de therapeut, gaat ervan uit dat de jongere nu nog niet oud en wijs genoeg is om de beslissing te nemen suïcide te plegen. De interventie is op zich therapeutisch van aard omdat ze gericht is op het voorkomen van het ten uitvoer brengen van de suïcidale wensen en/of plannen. Daarnaast is de ingreep voorwaardenscheppend voor verdere hulp gericht op de onderliggende problematiek, omdat met het verbod de optie van suïcide als ontsnapping aan de pijnlijke probleemsituatie van de agenda wordt gehaald. Voorwaarde is vanzelfsprekend dat direct aansluitend vervolghulp wordt geregeld, als die er nog niet is.
In de afgelopen twintig jaar is het verbod veertig tot vijftig keer toegepast. In het algemeen werd het verbod, zij het soms onder protest, geaccepteerd en heeft het tot goede resultaten geleid.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0924-3631
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden