Voorwoord
Samenvatting
Met dit eerste nummer van 2010 luidt Systeemtherapie weer een nieuwe jaargang in. De samenstelling van teksten lijkt deze keer wat willekeurig, maar het zijn de passie en gedrevenheid voor het vak die de auteurs verbinden.
Alvorens in te gaan op de inhoud van dit nummer wil ik u graag deelgenoot maken van mijn eigen passie, mijn werk op een residentiële behandelgroep voor jongeren in de jeugdzorg. Laten we eerlijk zijn, niet de meest geroemde werkplek; jeugdzorg heeft de afgelopen jaren aardig onder vuur gelegen.
Ik neem u mee naar een behandelgroep waar net bekend is geworden dat de moeder van Henk, een jongen van de groep, is overleden. Nadat we als team niets meer van moeder vernomen hadden, alarmeerden we de politie. Die heeft moeder gevonden. Ze lag al enige dagen dood in huis. Niemand die haar miste. Uiteraard zijn we met het behandelteam en alle jongeren naar de begrafenis geweest. Een handjevol familieleden was aanwezig. Tijdens de koffietafel kwam een oom naar ons toegelopen en vroeg: ‘Wat gaat jeugdzorg nu doen? Het zal duidelijk zijn dat wij als familie niets kunnen betekenen voor Henk…’.
De casus van Henk brengt me bij de nota van het kabinet over het gezinsbeleid, waardoor het belang van gezin en opvoeding op de politieke agenda kwam. Anke Savenije staat daar in dit nummer bij stil. Volgend op deze nota presenteerden de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg en de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkelingen in september 2009 het advies Investeren rondom kinderen. Daarin wordt de trend beschreven dat door verbrokkeling van sociale relaties in de woonomgeving steeds meer mensen op zichzelf worden teruggeworpen. Hierdoor vinden onderlinge correcties en ondersteuning niet meer plaats en komt de zorg op het bordje van de overheid. In het geval van Henk op het bordje van jeugdzorg. Terecht wordt er gepleit voor het bevorderen van sociale relaties en wederkerigheid. Iets wat ook benadrukt wordt in het congresverslag van de studiedag van forensische systeemtherapie, geschreven door Joop Verschuur.
De eenzaamheid en starheid van de familie van Henk raken mij. Die staan in schril contrast met de meelevende houding van de jongeren en begeleiders van zijn behandelgroep. Wat een passie, verbondenheid en oprechte zorg; ik ben trots er deel van te mogen uitmaken. In dit nummer zien we eenzelfde passie en gedrevenheid terug in het artikel van Petra Deij. Vol enthousiasme vertelt ze hoezeer ze ‘gegrepen’ werd door de methode van EFT en hoe ze zich die methode geleidelijk eigen maakt.
Jan Hendriks en Geert Jan Stams werden op hun beurt geraakt door de onderzoeksresultaten van een eerder gepubliceerd artikel over multi-systeemtherapie en besloten te reageren. Deze reactie en de repliek van de oorspronkelijke auteurs is te lezen in de rubriek Discussie.
In Professie en Persoon laat Hanneke Lafeber ons kennismaken met Pieter Coppoolse, oprichter van Mentaal beter, een organisatie die zich richt op kwaliteitsverbetering in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. Hij vertelt over de liefde voor zijn vak en het moment waarop hij voor zichzelf het juiste spoor te pakken kreeg.
Dit nummer telt naast het al genoemde verslag door Joop Verschuur nog drie andere congresverslagen en maar liefst acht boekrecensies. Tal van nieuwe ontwikkelingen in het werkveld worden besproken. Voor veel auteurs is het een ontmoeting met nieuwe inzichten. De uitwerking daarvan op hen is boeiend, soms zelfs ontroerend, om te lezen.
Een nieuwe jaargang vraagt ook om een terugblik op het vorige jaar. Opnieuw was het aanbod van spontaan ingestuurde kopij het afgelopen jaar hoger dan voorgaande jaren, iets wat we als redactie natuurlijk toejuichen.
Daarnaast heeft de redactie in 2009 een enquête uitgevoerd naar de tevredenheid van lezers. De respons was met minder dan tien procent niet hoog, maar de tevredenheid over de verschillende artikelen en rubrieken was des te hoger. De resultaten van deze lezersenquête zijn te zien op www.nvrg.nl.
Op de nieuwe website van ons tijdschrift, die onze uitgever heeft geopend op het adres systeemtherapie.boomtijdschriften.nl, is het archief van het tijdschrift toegankelijk en doorzoekbaar voor abonnees. Daarover heeft u intussen waarschijnlijk al informatie en een inlogcode van Boom ontvangen. We hopen dat er veelvuldig gebruik van gemaakt zal worden.
In dit voorwoord, waarin gedrevenheid en passie centraal staan, wil ik ten slotte de aandacht richten op Han Blankstein. Na vele jaren intensief werk voor het tijdschrift, onder andere als hoofdredacteur en de laatste jaren als redactiesecretaris, heeft hij afscheid van de redactie genomen. Dat we zijn gedrevenheid, scherpe visie en waardevolle bijdragen nog niet geheel hoeven te missen, zien we in dit nummer.
Han pakt de handschoen op in de discussie over de naam van ons eigen tijdschrift Systeemtherapie, dat hem zo aan het hart gaat. Een discussie die natuurlijk niet slechts over namen gaat, maar over de aard van ons vak. U kunt aan deze of andere discussies deelnemen via een ingezonden brief aan redactie@nvrg.nl.
Annemarie Gerritsen
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0924-3631
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden