‘Durven wij samen varen?’
Samenvatting
Divers onderzoek toont een verband aan tussen een onveilige hechtingsstijl en alcoholgebruik. Bij koppels waarbij een verslaving aanwezig is, kan het grondthema gehechtheid een belangrijke leidraad zijn in de behandeling. In deze bijdrage wordt het verband tussen relationele conflicten en alcoholverslaving vanuit het gehechtheidsperspectief belicht en verslaving beschouwd als een triangulator die afstand en nabijheid voor het koppel reguleert. In de ontwenningsafdeling van de Sint-Jozefkliniek te Pittem gaat men met koppels aan de slag in een multi-koppelgroep. Naast nuchterschap is het doel van deze groep om met het koppel tot een meer gewenste balans te komen tussen afstand en nabijheid. Op die manier vermindert de kans op het herinstalleren van de afstandsregulator. Aan de hand van korte casussen wordt deze zoektocht van het koppel geïllustreerd.
Summary ‘Dare we sail together?’ Substance abuse as attachment regulator in couple relationships
Various research shows a connection between insecure attachment styles and substance abuse. In couples in which substance abuse is the case, attachment can serve as the basic theme and guiding principle for treatment. The article discusses the link between relational conflict and substance abuse from an attachment perspective. The author considers substance abuse as a triangulator and third partner that regulates distance and closeness between the couple. At the drug treatment centre of the Sint-Jozef Clinic (Pittem, Belgium) the couple is treated in a multi-couple group. Besides sobriety the group treatment aims at reaching a more advisable balance between closeness and distance in the couple, thus diminishing the risk of the couple re-installing a ‘go-between’ and distance regulator. Brief case examples illustrate the couple’s quest for intimacy.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0924-3631
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden