Geplaatst! Xander – Instellingskind, Kopp-kind… en zoveel meer…
Samenvatting
Sabine Vermeire (2015).
Antwerpen: Interactie-Academie VZW. 95 pp., € 12,–. ISBN 978 90 8012 680 0.
‘Mocht iemand enigszins begrijpen wat het allemaal betekent…’ was de verzuchting van Xander aan zijn therapeut Sabine Vermeire. Zij schreef daarom dit boek, waarin zij fragmenten heeft gebundeld uit brieven die zij Xander na elke sessie stuurde. Gedurende vijf jaar zag zij deze jongen met wisselende regelmaat, en schreef ze na de gesprekken met hem op wat hij over zijn gedachten, gevoelens en belevingen had verteld. Over het motief om deze brieven aan Xander te schrijven zegt ze in het begin van haar boek: ‘Een brief zorgt er niet alleen voor dat je verhaal wordt opgetekend, maar toont dat je voor iemand bestaat. Het is als krassen in een boom “I was here”.’ (p.6)
Xander is elf jaar als hij bij Vermeire wordt aangemeld. Hij is dan net gedwongen uit huis geplaatst en zeer verdrietig. Hij mist zijn moeder, heeft heimwee en hij vindt het heel moeilijk om zich bij het besluit van de rechter neer te moeten leggen. De onzekerheid over terugkeer naar huis, gedoe en strijd met zijn stiefvader, het accepteren van hulp versus loyaal zijn aan zijn eigen familie: het komt allemaal aan de orde tijdens de therapie. De brieffragmenten geven een ontroerend en tegelijkertijd ontnuchterend beeld van de behoefte van deze Xander aan herkenning, erkenning en geborgenheid in een omgeving en leefsituatie die in de loop van die vijf jaren telkens weer anders is. Uit de brieven valt op te maken dat Xander een dappere en moedige jongen is die ondanks alle tegenslagen blijft volhouden.
Het boek maakt de lezer nieuwsgierig welke houding en werkwijze van de therapeut voor Xander het meest helpend is geweest. Wat zou hij anderen in gelijksoortige situaties toewensen aan hulpverlening? De lezer krijgt geen informatie over interventies anders dan de narratieven in de briefvorm. Het boek ‘beperkt’ zich daarmee tot beschrijving van beleving. Tegelijkertijd schuilt in die focus ook de kracht; voor de lezer en wellicht ook voor de cliënt. De brieven over de beleving van Xander voert de lezer als in een documentaire mee in de betekenis ervan. Zonder voice-over, zonder interviews en duiding, maar met fragmenten van beelden die voor zich spreken.
Het boek is een aanrader, hoewel de thema’s voor velen bekend zullen zijn. Niet alleen ter inspiratie om met kinderen zoals Xander in gesprek te gaan, wat de wens is van de auteur. Maar ook als stimulans om met naastbetrokkenen van cliënten, collegae en cliënten zelf in gesprek te blijven over de dilemma’s waar zij voor staan of aan blootgesteld worden. Bij kinderen zoals Xander heb je daadkracht maar ook erkenning van de machteloosheid nodig. En het is voor therapeuten vaak lastig tussen die twee te manoeuvreren.
Tot slot nodigt de auteur namens Xander iedereen die het boek gelezen heeft uit hem een brief te schrijven. Er is daartoe in elk exemplaar een al geadresseerde enveloppe toegevoegd. Dus de drempel om Xander een brief te schrijven is erg laag. Ik kan niet anders dan met de auteur jullie uitnodigen om na het lezen van deze brieven Xander ook een brief te schrijven.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0924-3631
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden