De relationele lenigheid van Ellen Aptroot
Samenvatting
Veel systeemtherapeuten van het eerste uur bereiken deze jaren de pensioengerechtigde leeftijd en trekken zich geleidelijk aan terug uit het veld. Daarmee ebt een schat aan ervaring en kennis weg. Een van die pioniers in de Nederlandse systeemtherapie is Ellen Aptroot (1953). Wegens de lockdown in Nederland interviewen we Aptroot via een beeldbelverbinding. In Zwolle is zij werkzaam als systeem(psycho)therapeut, opleider, (leer)supervisor en consultant. Zij was een aantal jaren bestuurslid van de NVRG. Haar werkzaamheden zijn verdeeld over de kinder- en jeugdpsychiatrie en consultatie voor familiebedrijven, en ze voert al 35 jaar een eigen praktijk. Haar opleidingsactiviteiten heeft zij op enig moment gebundeld met haar partner Edu van de Velden, en samen met anderen hebben zij vervolgens de Swolsche School gevormd. Het is een belangrijk centrum geworden voor een waaier aan systemische activiteiten in het oosten des lands. Eraan gelieerd is de Zwolsche Zwerm, dat een trefpunt wil zijn voor systeemtherapeuten die zich laten inspireren door systemisch denken in brede zin, dus met aandacht voor gebieden die belendend zijn aan de systeemtherapie, zoals de kunst, de filosofie of het management. Zoals zal blijken uit dit interview tekent het brede blikveld Aptroot ten voeten uit. ‘De mens in de psychiatrie centraal stellen is mijn rode draad’, zegt zij. En daarbij ‘heb ik altijd het systeemdenken in mijn achterhoofd. Dat is mijn oervorming geweest in die therapeutische gemeenschap, maar ook in mijn gezin van herkomst’. Met anderen schreef zij het boek Relationele lenigheid (Spaander, Aptroot, Franssen & Mulderij, 2020), waarin naar voren komt hoe het systeemdenken het mogelijk maakt om met deze lenigheid te kunnen schakelen tussen protocol en, waar nodig, non-protocollaire behandelingen.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0924-3631
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden