Systeembenadering bij schoolweigering
Samenvatting
Schoolweigering wordt in de GGZ onvoldoende onderkend. Het gebruik van het DSM-IV classificatiesysteem is daar mede debet aan. Hieronder volgt een uitgebreide beschrijving van de problematiek en de formulering van de diagnostische criteria. De samenhang met andere angstklachten en het onderscheid met andere vormen van schoolverzuim komt aan bod evenals de luxerende gebeurtenissen. Vervolgens wordt beschreven hoe de problematiek van schoolweigering samenhangt met een aantal gezinsfactoren en wat de gevolgen zijn voor kind en gezin. Ook is er aandacht voor de rol die instanties spelen bij het instandhouden van de problematiek.
De gevolgen van schoolweigering kunnen vrij ernstig zijn. Het kind krijgt een leer achter stand, geraakt na enige tijd in een sociaal isolement en wordt vaak depressief. In het gezin ontstaat een heel gespannen sfeer met onmachtige ouders, die het vaak ook nog oneens zijn met elkaar over de oorzaak van het niet naar school gaan en de aanpak van het probleem. Er dient bij schoolweigering dan ook altijd snel ingegrepen te worden. Bij de hier beschreven systeemtherapeutische behandeling spelen ouders een centrale rol. Uitgangspunt bij deze behandeling is dat de ouders verantwoordelijk zijn voor het schoolbezoek van hun kind. Bij hardnekkige schoolweigering wordt in samenwerking met ouders en kind en betrokken instanties een stappenplan gemaakt dat moet leiden tot herstel van schoolbezoek en herstel van de hiƫrarchie in het gezin.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0924-3631
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden