Tegen de verdrukking in
Samenvatting
Al is bij herhaling aangetoond dat de therapeutische relatie en het engagement van de psychotherapeut voor een veel groter deel verantwoordelijk zijn voor het succes van behandelingen dan een specifieke methodiek, toch richt het dominante maatschappelijke en wetenschappelijke discours zich op klachtgerelateerde behandelingen waar gerichte en transparante interventies tot behandelsucces moeten leiden. Dit maakt dat de intellectuele en maatschappelijke context, waarin het vak van psychotherapeut momenteel wordt uitgeoefend, bij uitstek niet gericht is op het reflecteren, exploreren en vernieuwen. En juist dat zijn essentiële vaardigheden die van belang zijn voor psychotherapie. Dat verklaart (voor een deel) de brede en basale weerstand van psychotherapeuten tegen de ontwikkelingen in het veld van de GGZ.
Als professioneel antwoord stel ik voor te werken vanuit engagement met het vak en niet ten onder te gaan in een wanhopig gevecht tegen de huidige Nederlandse context. Daartoe formuleer ik twee kernactiviteiten. De ene is het methodiseren van het eigen handelen, de tweede is het blijven ontwikkelen van protocollen, ook voor systemisch werken. Vanuit de overtuiging dat geïnspireerd, gedegen en zorgvuldig werk kwaliteit zal genereren die ten goede komt aan de professional en zo ook aan de behandeling van de cliënt.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0924-3631
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden