Geboren uit verkrachting – Onschuld versus trauma
Samenvatting
In dit artikel beschrijven we de dilemma’s in de zoektocht naar hechting tussen een moeder en haar ongewenste jonge kind, en de dilemma’s die wij op onze beurt bij de behandeling ervoeren. Een zwangerschap voortgekomen uit verkrachting wordt niet zelden gezien als een ramp die het gezinsleven op zijn kop zet (Salomon, 2013). De instellingen Stichting Centrum 45 en Stichting Equator rekenen onder meer tot hun doelgroepen – naast asielzoekers en vluchtelingen – slachtoffers van mensenhandel. Patiënten hebben vaak klachten die passen bij een posttraumatische stressstoornis of een depressie of allebei. Soms is er sprake van een zwangerschap. Deze patiëntengroep verkeert niet in de meest gunstige omstandigheden voor nieuw ouderschap, temeer omdat veel van de kinderen zijn verwekt bij seksueel geweld in het land van herkomst of tijdens gedwongen prostitutie. Daarbij komt meestal veel actuele stress, bijvoorbeeld rond de verblijfsvergunning, huisvesting of financiële problemen.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0924-3631
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden