Effectiviteit van ‘Houd me vast’, een EFT-relatieverbeteringscursus
Samenvatting
Relatieproblemen en scheidingen komen veel voor (Kennedy & Ruggles, 2014) en hebben schadelijke gevolgen op psychisch en somatisch vlak voor partners en betrokken kinderen (Lebow, Chambers, Christensen & Johnson, 2012). Hoewel evidence based therapieën zoals traditional behavioral couples therapy (Shadish & Baldwin, 2003) en emotionally focused therapy voor paren (Johnson, Hunsley, Greenberg & Schindler, 1999) beschikbaar zijn, zoekt minder dan een kwart van alle paren die willen scheiden hulp, en dat doen ze pas zes jaar na de vaststelling dat er serieuze relatieproblemen zijn (Doss, Atkins & Christensen, 2003). Dat uitstel is problematisch omdat disfunctionele interactiepatronen tussen partners dan verder inslijten en moeilijker te behandelen zijn (Snyder, Castellani & Whisman, 2006). Om meer paren eerder te bereiken, zijn relatieverbeteringscursussen voor groepen paren ontwikkeld als goedkopere en minder stigmatiserende alternatieven voor relatietherapie (Bradford, Hawkins & Acker, 2015). Relatieverbeteringscursussen zijn voornamelijk gebaseerd op traditionele gedragstherapeutische relatietherapieën, maar recentelijk ook op emotionally focused therapy, namelijk de cursus ‘Houd me vast’ (Johnson, 2008).
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0924-3631
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden