Een blik achter de schermen
Samenvatting
Een van mijn mooiste jeugdherinneringen is een bezoek achter de schermen van de dierentuin in Antwerpen. Ik weet niet meer hoe oud ik was. Lagere school, denk ik. Ik was vanzelfsprekend al verschillende keren ‘gewoon’ naar de dierentuin geweest, maar die keer kregen we met school een rondleiding achter de schermen. Dat was een bijzondere en exclusieve ervaring. We kwamen op plaatsen waar andere mensen niet mochten komen. We zagen de kooien van de leeuwen langs de achterkant. We keken van bovenaf in de grote aquaria naar de vissen, terwijl de bezoekers ervoor stonden. We zagen hetzelfde vanuit een andere positie, een ander perspectief. Een zwemmende vis ziet er anders uit van boven dan van opzij. Bovendien zagen we door het water ook de bezoekers die voor het raam stonden. Dat verschil was intrigerend. Ik zag iets anders dan wat zij zagen. Bovendien zag ik hen zonder dat zij mij zagen. Ik geloof dat ik hier de meerwaarde van een metapositie heb ervaren alvorens het begrip me bekend was. Ik herinner me ook dat we toegang kregen tot de lugubere ruimtes waar insecten zoals krekels gekweekt werden, als voedsel voor andere dieren. Of de schattige kuikentjes die precies één dag oud mochten zijn om dan vergast te worden als gerecht voor de roofvogels. Dit bleef hangen: kuikentjes, die ik vooral kende van Pasen, kweken om nadien onmiddellijk te doden. Deze blik achter de schermen openbaarde een nieuwe wereld achter de wereld die we kenden. Dat was spannend, interessant en beklijvend.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0924-3631
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden