Context, tijd en ruimte — Interview met Hans Bom over zien en verstaan in zijn werk
Samenvatting
Hans Bom is als systeemtherapeut, klinisch psycholoog en kinder- en jeugdpsycholoog werkzaam in het Lorentzhuis. Hij is supervisor en opleider voor de NVRG. Daarnaast werkt hij als consulent (systeemtherapeut) voor het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE). Het CCE kan ingeschakeld worden wanneer mensen die langdurig complexe zorg nodig hebben in een uitzichtloze situatie dreigen te raken waarbij de kwaliteit van bestaan ernstig onder druk staat. Met 34 jaar werkervaring heeft Bom een rijke deskundigheid opgebouwd als (systeem)therapeut, leidinggevende, onderzoeker en auteur. Ook was hij een pionier op het gebied van systemisch werken met cliënten met een verstandelijke beperking. In 1999 promoveerde Bom met collega Cor de Bode op een door hen ontwikkelde systeemgerichte methodiek in het werken met deze doelgroep (De Bode & Bom, 1999), en hij was de eerste die in een artikel systemisch kijken en behandelen bij conflicten rond verstandelijk gehandicapte mensen met autisme beschreef (Bom, 2002). Wij zijn benieuwd welke waarden in ons vak voor Bom belangrijk zijn; wie inspireerden hem en wat betekende dat voor zijn eigen ontwikkeling? Wat wil hij daarvan doorgeven? Ook zijn wij geïnteresseerd in zijn ervaringen bij het CCE, een organisatie die onder systeemtherapeuten minder bekend is. We ontmoeten Bom op een middag in april. Hij ontvangt ons in zijn therapieruimte in het prachtige herenhuis in Haarlem waar het Lorentzhuis gevestigd is.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0924-3631
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden